Elk bedrijf in Nederland is verplicht om alle financiële transacties bij te houden en deze jaarlijks aan te geven bij de Belastingdienst, zodat er inkomensbelasting berekend kan worden. De regels omtrent de aangifte zijn er voor iedereen ongeacht de omvang van het bedrijf. Dit is dan ook een onderdeel van de bedrijfsvoering die nou eenmaal moet gebeuren en niet bepaald de hobby is van de meeste ondernemers en ZZP’ers. 

Gelukkig zijn er steeds meer en steeds betere tools beschikbaar die het mogelijk maken om nog makkelijker de boekhouding en administratie bij te houden zonder dat je hier gespecialiseerd in hoeft te zijn. Door gebruik te maken van deze vaak online boekhoudprogramma’s kun je vaak zeeën van tijd en daarmee ook kosten besparen.

Kosten en tijd besparen met een online boekhoudprogramma

Er zijn verschillende manieren om de boekhouding te regelen. De manier waarop dit gedaan wordt hangt sterk af van het type en formaat van het bedrijf. Een groot bedrijf met meerdere transacties en een groot personeelsbestand, vergt vaak meer werk in de boekhouding dan een kleine onderneming of ZZP situatie waarbij er slechts een persoon de financiële transacties beheert. Vooral voor deze laatste groep zijn er verschillende online boekhoudprogramma’s beschikbaar die het bijvoorbeeld mogelijk maken om online facturen samen te stellen via een tablet of laptop, zodat deze direct naar klanten gestuurd kunnen worden vanaf locatie.

Tip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/facturen/factuurprogramma-kopen/ 

Ook zijn deze programma’s voor kleine ondernemingen vaak gesimplificeerd en zeer makkelijk bij te houden en in te vullen door voorgeprogrammeerde formules. Het enige wat je vaak als ondernemer zelf moet doen is te zorgen dat alle inkomsten en uitgaven worden ingevoerd, waarna het programma de rest doet en alles in een overzicht zet en de jaarlijkse aangifte een eenvoudige opgave maakt.

Steeds meer aanbieders bieden gratis boekhoudprogramma’s voor startende ondernemers

Grote bedrijven kiezen er vaak voor om de boekhouding uit te besteden aan bijvoorbeeld een accountant. Nog grotere bedrijven kiezen er zelfs voor om deze zelf in dienst te nemen. Deze luxe is niet voor iedereen weggelegd, omdat er nogal wat kosten komen kijken bij het uitbesteden van de boekhouding.

Uitgelicht: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/facturen/creditfactuur-maken/ 

Een goedkoper alternatief zijn de verschillende online boekhoudprogramma’s. Deze programma’s gaan vaak gepaard met maandelijkse kosten en vaak kun je hierbij kiezen uit verschillende pakketten waarbij je naarmate je meer betaalt je ook meer functies kan gebruiken. Er zijn ook steeds meer bedrijven die gratis pakketten aanbieden voor een bepaalde periode voor bijvoorbeeld startende ondernemers om deze op weg te helpen.